Olen elänyt hetken, jolloin tuntuu kuin veri pakenisi koko kehosta. Olen kokenut, miltä tuntuu, kuin sydän tukehtuisi. Olen kohdannut pelon, hädän ja kuoleman.
Leijonaemojen blogissa kerrotaan kaksi eri tapaa kuolla: turvassa lähimmäisten lähellä tai yksin ja pelokkaana. Meidän tarinamme oli vähällä saada jälkimmäisen päätöksen - juuri tuolla samaisella osastolla K9.
Helteinen elokuun sunnuntai sai dramaattisen käänteen, kun poikamme kiidätettiin yllättäen kriittisessä tilassa osastolta K3 osastolle K9, eli teho-osastolle. Kaikki tapahtui niin äkkiä, ennalta-arvaamatta. Hetkessä pieni poikamme oli viety luotamme ja meidät vanhemmat jätetty ihmettelemään, mitä juuri tapahtui. Lääkärin viimeiset sanat ennen osaston oven sulkeutumista jättivät jälkeensä vain kolkon kaiun, "tässä ei nyt välttämättä käy hyvin". Veri pakeni, sydän tukahtui. Jalat olivat pettää alta. Oli vain odotettava. Ja pelättävä pahinta. Tietämättä, mitä tapahtuu.
Kului pitkä tovi. Ehkä tunti, tai saattoi se olla puolituntiakin, en enää muista. Ikuisuus joka tapauksessa. Lopulta hoitaja tuli luoksemme ja ohjasi meidät teho-osaston odotustilaan. "Elossa, muuta en voi sanoa, lääkäri kertoo sitten." Ja taas odotimme. Kaksi lääkäriä tuli luoksemme, mutta emme vieläkään päässet poikamme luo. Ensin oli kuunneltava varoitukset elämän päättymisestä. Hetkenä minä hyvänsä.
Saimme olla poikamme luona yhden hetken. Sinä aikana hän ei kuollut. Ehkä seuraavana hetkenä. Osaisiko hän ajoittaa kuolemansa siihen oikeaan hetkeen? Siihen hetkeen, jolloin äiti ja isä saisivat olla läsnä. Vierailuaikana, muiden katsellessa. Lähdimme pois ja tulimme taas takaisin. Pois ja takaisin, monta kertaa, kolme tai neljä kertaa päivässä, tunniksi kerrallaan. Melkein kaksi kuukautta, muistaakseni, ajat unohtuvat jo.
Mutta me olimme onnekkaita. Poikamme ei kuollut yksin, vaan hän sai sen kauneimman lähdön. Iloisen päivän jälkeen, äidin ja isän lähellä. Tästä saan olla ikuisesti kiitollinen. Ja tottakai olen kiitollinen myös siitä, että poikani sai tuolla osastolla niin hyvää hoitoa, ettei hänen tarvinnut kuolla yksin.
Olen siis elänyt ja kokenut, tuntenut ja muistanut. Tiedän, miltä lapsen menetys tuntuu, mutta silti uuden tarinan kuullessani en voi kuvitellakaan, kuinka pahalta lapsen vanhemmista voi tuntua. Olen kuin en tietäisi. Voin vain kuvitella. Ahdistun, vaikka olen itse kokenut saman.
Mietin, miten vanhemmat voivat ikinä päästä kokemastaan yli.
Olenko todellakin jo unohtanut sen tunteen, vai tiedänkö sittenkin paremmin, ettei se ehkä olekaan niin paha tunne kuin voisi kuvitella? Ihminen, joka ei ole kokenut sitä hetkeä, kuvittelee, että se on jotain ylitsepääsemätöntä. Minä, joka olen kokenut sen hetken, tiedän, että siitä pääsee yli.
Mutta enhän voi milloinkaan tietää, miltä toisesta ihmisestä tuntuu - juuri siinä tilanteessa, juuri sillä hetkellä.
Helsingin Lastenklinikan tilanpuute on taas otsikoissa. Voin vain toivoa, että jokainen lapsen kuoleman kohtaava vanhempi saisi kokea lähdön hetken samalla tavalla kuin me saimme - perheenä. Mutta asioilla on aina kaksi puolta. Tässä asiassa tuskin löydetään koskaan täysin kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua, mutta toivottavasti asiaa kuitenkin pohditaan kaikista näkökulmista ja päästään edes lähelle miellyttävämpää ratkaisua.
Tuli kyyneleitä silmään. Vaikka aina tulee, kun lukee lapsen kuolemasta. (Sitten tuli mies ja käski välittömästi lopettaa lukemisen aina, kun tulee vastaan minkäänlaista tekstiä lapsen kuolemasta.)
VastaaPoistaOma veljeni kuoli yksin sairaalassa - hän tosin oli jo 17, eikä teho-osastolla (koska kukaan ei ikinä kuole mononukleoosiin) - mutta hirvittävän pahalta se tuntui. En myöskään tiedä, miten äitini siitä yli pääsi, mutta pääsi kuitenkin. Pääsin itsekin, vaikken sitä etukäteen olisi uskonut.
Olen tosi pahoillani siitä, että te olette sen hetken joutuneet kokemaan, mutta on ihanaa lukea teksteistäsi myös voimaa ja toivoa.
Kiitos ja otan myös osaa veljesi kohtalosta.
PoistaHei. Kiitos blogistasi, tuot lohtua tähän kylmään, tyhjään pimeään. Ja vastauksena pohdintaasi. Ei, ne vanhemmat eivät pääse sen yli. Tiedän sen. Vaikka siitä on vasta vähän yli kuukausi, tiedän että se vainoaa koko loppuelämän. Tiedän, koska olen se uutiskynnyksen ylittänyt äiti. Äiti, jonka lapsi kuoli yksin teholla. Äiti, jonka lapsesta tuossa blogissa kerrotaan. Annin äiti. Ei enää äiti.
VastaaPoistaOlen syvästi pahoillani Annin kohtalosta <3 Ja ei, ei siitä pääse yli, mutta se helpottaa, aikanaan. Se vaikuttaa meidän jokaiseen päiväämme, päätökseen, muistoon ja haaveeseen. Se on osa elämäämme, arkea.
PoistaValtavasti voimia teille tuleviin päiviinne! Jokainen päivä ei ole huono, seuraava on taas parempi ja helpompi.